Voor de een is het een luxe, voor de ander een must. Hoe je er ook over denkt: als je een verse bos snijbloemen in huis hebt, wil je natuurlijk dat je er zo lang mogelijk van kan genieten. Daarom geven wij een aantal nuttige tips om langer van jouw bos bloemen te genieten!

Kies de juiste bos

Een bos met bloeiende bloemen ziet er natuurlijk het mooist uit, maar zal ook het snelst weer uitgebloeid zijn. Daardoor zou je denken dat je voor het andere uiterste moet gaan en een bos met alleen maar dichte knoppen moet kopen, maar daarbij heb je weer de kans dat deze niet geheel uit zal komen. Kies daarom een bos waarbij de knoppen al iets open zijn.

Zet de vaas alvast klaar

Bloemen moeten na aanschaf zo snel mogelijk weer in het water staan. Zoek dus een geschikte vaas en zorg ervoor dat deze schoon is. Een keertje omspoelen met water is niet genoeg! Was de vaas af met een sopje, want bacteriën van oude bloemen kunnen in de vaas blijven zitten en de nieuwe bos aantasten. Maak de vaas schoon met chloor, of liever nog met een (biologisch) schoonmaakmiddel. Vul de schone vaas met koud tot lauwwarm water. Gebruik geen heet water, dit kan de cellen van de steel aantasten en er voor zorgen dat de bloem niet meer uitkomt.

Snijd de bloemen schuin af

De onderkant van de steel, waar de bloemen zijn afgesneden, kun je vergelijken met een soort wond. Zijn de stelen langer dan een paar minuten uit het water, dan groeien de wonden als het ware dicht en nemen ze niet genoeg water meer op. Dit is de reden dat je snijbloemen voordat je ze in een vaas zet, eerst nog een stukje afsnijdt. Doe dit schuin, zodat ze door een groter oppervlak zoveel mogelijk water op kunnen nemen. Let er ook op dat je een scherp mesje gebruikt en zeker geen schaar, want hierdoor kan de steel juist weer indeuken. Wees niet bang om de snijbloemen te kort te maken, een korte steel neemt juist veel water op. Bij een lange steel kan de weg van het water naar de bloem nog wel eens te lang zijn.

Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen

Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven. Daarnaast staat het ook een stuk stijlvoller en ‘luchtiger’ wanneer de vaas niet helemaal dichtbegroeid is. Ook belangrijk!

Ververs regelmatig het water

Bloemen houden van water, maar vooral van schoon water. Ververs daarom het water regelmatig!

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.